Не само, че в момента диверсифицираме газа за България, но ние

...
Не само, че в момента диверсифицираме газа за България, но ние
Коментари Харесай

Петков: Не само, че диверсифицираме газа за България, но може би ще бъдем отговора за целия район

" Не единствено, че в момента диверсифицираме газа за България, само че ние може би ще бъдем отговора за целия регион, в това число чак до Украйна. В момента сме в напреднали договаряния и с американската страна и с Египет, като се надяваме, че цените, които ще получим за полутечен газ от тези две страни, да бъдат такива, че общият микс на цената да не бъде по-висока от таз на " Газпром ". Това съобщи от парламентарната естрада министър председателят Кирил Петков.

" Още в утрешния ден Европейската комисия отваря работна група, която ще бъде непрекъснато основана в София и министрите на енергетиката, които ще дойдат са: на Италия, Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, Северна Македония, Украйна и Азарбейджан ", уточни Петков.
По думите му сега водят договаряния с азерската страна да получим газ не в края на юни, а първоначално му или даже в края на май. 

" Путин съумя да понижи количествата на газа в газохранилищата в Германия още през лятото и есента. И сега, в който цените се увеличаваха – ние бяхме с единствен снабдител " Газпром ".Говорим за ясно нарушение на контракта за доставка на газ от страна на Русия и " извиване на ръце ". Ние обаче бяхме подготвени за този сюжет. Откакто ние дойдохме на власт започнахме ежеседмично да наблюдаваме напредъка на газовата връзка с Гърция ", уточни Петков. 

По думите му целите на държавното управление по отношение на газовите доставки са ясни. " Те са три: да има задоволително газовите, доставката да бъде с най-малък риск и да бъде на най-хубавата цена ", добави той.

" Преди 4 месеца заварихме цялостна взаимозависимост на България от " Газпром ", платени 3 милиарда за тръба, която не можем да използваме, незавършена връзка към Гърция, отвод със 70% от азерския газ ", сподели още министър председателят.

На днешното съвещание на Народно събрание изслушват министър-председателят Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов, както и изпълнителните шефове на БЕХ ЕАД, " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз ", ръководителя на КЕВР и ръководителите на ДАНС и ДАР.

Изслушването е по отношение на предоставената на 26 април 2022 година публична информация от Министерство на енергетиката за спиране на доставките на природен газ от страна на " Газпром "  експорт.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР